Skip to content
DSC_7375

Wat gaan we doen

Wij gaan een goed georganiseerde, coöperatieve boerderij opzetten, waar puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier. Een ervaren boer zal verantwoordelijk zijn voor het werk op de boerderij.

Ontstaan van Herenboeren Heemstede

Na een traject van ruim twee jaar is het ons gelukt om een geschikte locatie te vinden en tot overeenstemming te komen met de huidige eigenaren van het land en de opstallen. De laatste horde was het verkrijgen van een omgevingsvergunning van de gemeente.

Op 1 februari 2022 was alles rond en zijn we officieel gestart met het planten van de eerste boom. Onze start-boeren Isabel en Idse hebben voor ons een eerste concept teeltplan gemaakt, waarin de uitgangspunten zijn opgenomen van de gewassen die we kunnen gaan verbouwen.

Luchtfoto met lijnen-2

Locatie aan het Spaarne

Onze Herenboerderij Heemstede ligt op één van de mooiste plekjes van ons dorp, pal aan het Spaarne. Onze buren zijn het Atheneum College Hageveld, Sportpark HBC en Park Meermond. Ongeveer 18 ha. grasland en een grote halfopen potstal vormen de basis waar we onze droom realiseren.

Wat is Herenboeren?

Eenmalige inleg

Het zijn de leden die per huishouden eenmalig 2.750 euro inleggen voor de oprichting en realisatie van hun boerderij. Als je besluit te stoppen, kun je dit geld onder bepaalde voorwaarden terugkrijgen.

3-A

Wekelijkse Contributie

Het geld dat nodig is om het bedrijf te laten draaien, brengen de leden bijeen. De wekelijkse contributie – ongeveer 11-14 euro per mond – is gebaseerd op de begroting die met elkaar is vastgesteld.

 

1-A

Opbrengsten

Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt, wordt verdeeld onder de leden. Zo kun je dus rekenen op tientallen soorten groenten, fruit, eieren en (wie wil) vlees en vleeswaren. Maar ook kruiden of graan zijn mogelijk.

 

5

samen eigenaar

De Herenboeren zijn samen eigenaar van het bedrijf, en zetten ook samen met hun boer de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Een bestuur vertegenwoordigt de leden.