Monitoring flora en insecten op de boerderij

Afgelopen zaterdag, 17 juni, heeft een groep van het Natuurteam de eerste monitor van flora en
insecten op de boerderij gedaan. We deden een verrassende ontdekking. De boerderij kende nog
een plek die we nog niet zo goed bekeken hadden.

Overzicht
Gewapende met telefoon en de app Obsidentify hebben we een deel van het terrein bekeken. Dankzij
de app hebben we nu al een aardig overzicht wat verschillende leden hebben gezien. In de Bioblitz
komen alle waarnemingen die we samen hebben ingevoerd. De verschillende kleuren staan voor
soortgroepen planten, insecten, vogels en zoogdieren.

In een ochtend hebben we 85 verschillende soorten planten geïdentificeerd, 14 soorten kevers en 6 soorten bijen. Iedereen kan tot eind juni waarnemingen in deze Bioblitz toevoegen als je in ons gebied bent, je de app hebt en locatie voorzieningen aanstaat. Hieronder een indruk van de biodiversiteit die er nu al is. 

Ontdekking
En dan onze ontdekking: achter de grote schuur en langs het weitje waar de schapen staan staat een uitgegroeide haag of houtwal. Waarschijnlijk jaren geleden aangeplant door de vorige boer als afscheiding naar de rioolwaterzuivering. De struiken zijn nu flink uitgegroeid tot uit de kluiten gewassen bomen van een meter of 4 a 5. Dankzij de schapen, die de woekerende braamstruiken hebben weggevreten, kunnen we nu beter zien wat er eigenlijk staat. Zo staat er liguster, eenstijlige meidoorn, sleedoorn en hazelaar. In de hazelaar zagen we al groene hazelnoten. Wanneer we deze uitgegroeide struiken gaan beheren kunnen we t.z.t. in de uitgifte gaan genieten van hazelnoten!

 

Deel dit bericht: