Persbericht Herenboeren komt naar Heemstede

Persbericht – 7 februari 2022

Herenboeren komt naar Heemstede – start informatiedagen

Begin februari 2022 zijn alle vergunningen definitief rondgekomen om een kleinschalig gemengd boerenbedrijf te starten in Heemstede; een zogenoemde Herenboerderij.  

Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij in eigendom van ongeveer 200 huishoudens die hen voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. Samen hebben ze een boer in dienst die op een duurzame manier kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de leden-Herenboeren willen eten.

De eerste Herenboerderij van Nederland staat sinds 2016 in Boxtel. Maar inmiddels zijn er op veel meer plaatsen mensen opgestaan die met een eigen Herenboerderij grip willen op hun eten, zo ook in Heemstede.

“Het is nu nog alleen maar een stuk landbouwgrond van ongeveer 18 hectare tussen sportclub HBC, Hageveld en de Milieustraat. Maar binnenkort staat het hier vol met groenten- en fruitbomen of struiken, kruiden, runderen, varkens en kippen,” zegt Frank van Oirschot van Herenboeren Heemstede. “Een klein, logisch ecosysteem met bijvoorbeeld kippen die scharrelen onder de fruitbomen, zodat die op een natuurlijke wijze worden bemest. En groentenafval dat gebruikt wordt voor veevoer.” Frank geeft daarnaast aan dat Herenboeren Heemstede straks ook een echte community wordt: “Een plek waar mensen samenkomen, waar je mee mag helpen (maar hoeft niet) en waar inspirerende workshops en activiteiten voor jong en oud plaatsvinden.”

Er is plek voor 200 gezinnen. Afgelopen weekend zijn de eerste geïnteresseerden geïnformeerd en komend weekend staan er nog twee fysieke voorlichtingsbijeenkomsten met een korte rondleiding gepland. Omdat sommige mensen wellicht een fysieke bijeenkomst riskant vinden vanwege de pandemie of geen tijd hebben in het weekeinde, wordt er ook een online sessie georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitleg gegeven over hoe Herenboeren werkt, wat er van een lid wordt verwacht en wat je van de coöperatie mag verwachten.

Geïnteresseerden kunnen zich via de website van Herenboeren Heemstede aanmelden voor zaterdagochtend 12 februari van 10:00-11:30 en zondagmiddag 13 februari van 13:00-14:30. Maandagavond 14 februari is er een online bijeenkomst om 20:00. De laatst geplande bijeenkomst is zondagmiddag 6 maart van 13:00-14:30.

Op dinsdag 15 februari om 14:00 gaat Herenboeren Heemstede officieel van start met het planten van de eerste boom door Frank van Oirschot van Herenboeren Heemstede. Hiermee is een belangrijke stap gezet om lokaal eerlijk eten te produceren met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Voor meer informatie: https://heemstede.herenboeren.nl/

Contact voor vragen en eventueel beeldmateriaal: heemstede@herenboeren.nl of 06-42 99 79 69

Deel dit bericht: